Tuintip van de maand Januari


Het gazon in januari

Laat eventueel gevallen sneeuw liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor planten. Wanneer het gevroren heeft, loop dan niet over het gras heen. Hierdoor kan het gras beschadigen en kunnen bruine plekken ontstaan.

Beplanting in januari

Mis je wat kleur in de tuin? Zet een paar potten neer opgemaakt met heide en violen en zelfs met vorst heb je kleur in de tuin. Een blauwe regen of druif in de tuin? Dit is het laatste moment om deze klimmers te snoeien voor het voorjaar. Snoei je een druif later is de kans op bloeden en afsterven van de plant aanwezig.

Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Bescherm daarom wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken.

Wanneer u een kerstboom met kluit heeft gekocht hoeft deze niet per se weg. U kunt hem ook een definitief plekje in de tuin geven.

Heeft het flink gesneeuwd? Veeg of schud bij coniferen en jongen struiken en bomen de sneeuw van de takken om te voorkomen dat ze breken.

Snoeien in januari

De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest.

Strooi in deze maand al wat kalk over het gazon. Dit voorkomt verzuring en verbeterd de bodemstructuur.

Bomen of struiken een andere plek geven? In deze maand kan dat heel goed zolang het niet hard vriest. Steek ze ruim uit en geef ze een nieuwe plek. Let wel op de soort boom of struik, niet iedere plant kan in deze periode worden verplant.

Vijveronderhoud in januari

De vissen hebben deze maand nog niet zo’n honger en hoeven bij temperaturen onder de 6 graden niet gevoerd te worden. Reigers hebben daarentegen wel honger, controleer daarom regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen is en of er geen gaten in het net zitten.

Voorkom deze maand dat de vijver helemaal dichtvriest. Gebruik hiervoor een pompje, ijsvrijhouden of bal.

Bij strenge vorst kan de vijver nog wel eens dichtvriezen. Controleer daarom regelmatig of nog een open wak ligt. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.

Avant Webdiensten